Skip to content

Veckans existentiella fråga – 8 september 2024

Vad händer efter livet? Corinne

Emma svarar:

Tack för din fråga Corinne! Det här är en fråga som följt mänskligheten och de flesta människor i alla tider. Ingen nu levande människa kan med säkerhet veta vad som händer, för vi är ju levande nu och har ännu inte haft erfarenheten av att dö. När vi dör så kommer vi att få svaret.

Det finns ändå sätt att närma sig svaret på frågan. Vad lär religionerna ut? Vad säger vetenskapen? Och vad har enskilda människor erfarit då de haft så kallade nära-döden-upplevelser (NDE)? Och vad har människor med ett högt och utvecklat medvetande förnummit? Om vi tar till oss denna kunskap så kan vi välja vår egen syn, den som vi själva dras till. Ju mer vi fördjupar oss i frågan och tar till oss kunskap så utvecklas och fördjupas också vår egen syn och tro.

Vad säger de stora världsreligionerna? I alla finns någon form av tro på livet efter detta. Jag tänker inte gå in i detalj vad de tror och lär ut, men om jag ska generalisera ser jag två huvudsakliga trosmodeller.

Den första är att när vi dör kommer vi att bedömas beroende på hur vi levt vårt liv på jorden. Goda gärningar vägs mot onda gärningar. De goda kommer till himlen eller paradiset och lever i evig frid medan de onda straffas och skickas till helvetet. Den andra trosmodellen lär att vi kommer tillbaka till mänskligt liv genom att återfödas (som människa eller kanske till en annan biologisk varelse?). Under vårt liv kommer allt vi gör att skapa karma, god karma eller dålig karma. Vad är då karma? Karma är resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under sin livstid. Beroende på karmans kvalitet så återföds vi eller inte. Återföds vi så avgör karman till vad och till vilket liv med de utmaningar som det livet kommer att få. Gemensamt för alla trosmodeller är att det liv nu vi lever här på jorden och hur vi lever det har betydelse för det som komma skall när vi dör.

NDE, nära-döden-upplevelser tycker jag själv är väldigt intressanta. Det är upplevelser människor haft när de varit kliniskt döda men återvänt till livet. Flera forskningsstudier har genomförts där personer med sådana upplevelser har intervjuats. Det framträder många gemensamma nämnare i dessa berättelser. Självklart har även kritik framförts, men faktum är att det inte går att förklara allt de här personerna upplevt utan att se dessa som transcendentala spirituella upplevelser.

I upplevelserna kan urskiljas nio olika steg så som de beskrivs i psykiatrikern Raymond Moodys studie från 1975. Här är de nio stegen:

  • 1. Plötslig frid och befrielse från smärta.
  • 2. Avkopplande ljud eller annan musik
  • 3. Medvetandet eller anden lyfter över kroppen, ibland på avstånd från läkares försök till återupplivning.
  • 4. Personens ande lämnar det jordiska riket och stiger snabbt upp genom en tunnel av ljus i ett universum av mörker.
  • 5. Anden anländer till en lysande "himmelsk plats".
  • 6. Möte med "ljusets människor", som vanligtvis är avlidna vänner och familj, i en glädjefull återförening.
  • 7. Möte med en gudom som ofta uppfattas enligt personens religiösa tro, eller som en intensiv massa som sänder ut ren kärlek och ljus.
  • 8. I gudomens närvaro genomgår personen en omedelbar livsgenomgång och förstår hur allt gott och ont de har gjort har påverkat dem och andra.
  • 9. Personen återvänder till sin jordiska kropp och liv, för antingen får de höra att det inte är deras tid att dö eller så får de ett val och de återvänder till förmån för sin familj och sina nära och kära.

Det finns människor med ett högt utvecklat medvetande som också har haft liknande upplevelser utan att ha varit med om klinisk död. De har till exempel kunnat gå in i sådana tillstånd genom meditation. Personer som är upplysta berättar om att de blivit medvetna om det som är evigt i dem och ser att detta består, även efter att kroppen dött. Så även om de ännu inte dött har de nått fram till en sådan övertygelse.

Jag har personligen inte erfarenhet av NDE eller liknande upplevelser. Vissa övernaturliga upplevelser har jag emellertid haft men de har inte varit av detta slaget. Min egen tro och syn bygger både på det jag här skrivit om och helt enkelt en övertygelse som passar in i min livsåskådning.

En personlig tro kan formas och utvecklas av trossystem och religiösa läror. Jag ser det som särskilt utvecklande för den personliga tron att ta del av personer som berättar om sina direkta upplevelser som inte är kopplade till ett trossystem. Till slut behöver du själv känna in i vad för tro som klingar samstämmigt med ditt inre.

Det finns något som är evigt och beständigt i oss människor, och det kallar jag för medvetandet. Medvetandet är dock osynligt och vi kan inte se det med våra fem sinnen. Vårt mänskliga medvetande som finns djupast inne i oss är förenat med och en del av det universella medvetandet. Det universella medvetandet kan kallas gud om du vill. Ordet ”gud” är dock förknippat med så många olika föreställningar och kanske till och med vanföreställningar. Men använd det begrepp eller ord som passar dig!

Kroppen är biologisk och följer som alla andra biologiska varelser kretsloppet av födelse och död. Våra kroppar kommer att dö och återgå till det molekylära kretsloppet. Kroppens atomer kommer att ingå i nya molekyler i nya biologiska former.

Så min syn är att kroppen dör men medvetandet består!