Skip to content

Veckans existentiella fråga – 6 oktober 2024

Vad gör universum av alla negativa känslor, frågor och tankar? Lena

Emma svarar:

Tack för din fråga Lena. Du ställer en mycket viktig fråga som jag tror att många personer går och funderar över.

Spelar tankar och känslor roll för universum? Ja, säger jag. Men hur och på vilket sätt påverkar dessa och vilken roll spelar de i tillvaron? Hur ska vi klara av negativa tankar och känslor?

Först, vad är en människa så som jag ser det? Vi har en kropp, vi har tankar och vi har känslor. Vi har en själ eller en person som är vårt jag. Men vi har också något djupare som är hela essensen av oss och som är mer verkligt och det kallar jag här vårt inre djupaste jag. Vi kan också kalla det anden eller medvetandet som är en del av det universella medvetandet. Det är kärnan, vårt verkliga jag.

Allt är energi, även tankar och känslor. Så de tankar och känslor vi har, oavsett om de är positiva eller negativa sprider sig och påverkar oss själva och hela tillvaron. Vi är en del av universum och påverkar och påverkas. Det kan tyckas hopplöst att se det på detta sätt, särskilt om vi går runt med många negativa tankar och känslor. Vi kan känna skuld och skam för vad vi tänker och känner. Men det är möjligt att finna ett förhållningssätt och på ett medvetet sätt utvecklas så som vi själva önskar.

När du blir medveten om dina tankar, vad det är de säger och du får en medvetenhet om att du fastnat i tankarna, som kanske snurrar och snurrar utan att komma någon vart, har du tagit ett viktigt steg.

I det läget kan du välja att acceptera att dessa tankar finns. Bevittna tankarna och känn känslorna utan att döma dig själv. Känn din ilska, hat, hämndbegär, ledsenhet, ensamhet, förnedring, kränkning mm. utan att göra motstånd. När du observerar utan att döma eller kommentera dig själv så slipper du trassla in dig i inre mentala strider. Dualiteten upphör och en känsla av frid kan uppstå.

Denna neutrala observation och accepterande gör att du kan ta ett aktivt val att ta distans till tankarna och fokusera på nuet istället. Då kan de destruktiva tankarna förlora kraft, och släppa sitt styrande grepp om dig.

Det går att träna på att vända negativa tankar till positiva. Om du uppmärksammar en negativ tanke så SE den och vänd den sedan till en positiv. Ett par exempel på hur jag själv gör i det lilla när jag märker negativa tankar som känns som automatiska, och som jag inte trivs med för de gör mig ledsen:

Jag går förbi spegeln och ser mig själv, blir missnöjd, tankar kommer som "herregud, så jag ser ut" "usch" "fy, vad jag åldrats" osv. Jag kan vända tankarna till "vad vacker jag är" eller helt enkelt släppa dem och välja att inte bedöma.

Om jag tänker på tiden som att ”oj, vad tiden går fort” eller ”herregud, vad länge sedan vi sågs”, så blir jag inte särskilt glad eller upplyft av sådana tankar. Jag har bestämt mig för att inte ha någon åsikt överhuvudtaget gällande tiden. Tiden är vad den är enligt kalendern och klockan, och inget annat.

Att tankar finns och kommer i stort sett automatiskt kan vi inte göra mycket åt än att acceptera att det är en del av människans sinne och lära oss att inte styras av dem. Däremot har tankarna sin givna funktion och kan vara konstruktiva när du till exempel ska lösa en uppgift eller planera en resa rent praktiskt.

Vad för problem vi än möter i livet är nyckeln till lösningen i att utveckla självkännedomen. Vi kan inte ändra på andra människor eller hitta lösningar på våra problem utanför oss själva. Med ökad självkännedom ändras efter hand också vår uppfattning av omvärlden. Läkning blir möjlig. Och konstruktiv handling i det yttre utifrån ditt sanna inre blir möjligt.

För att lära känna oss själva behöver vi lära känna vår inre värld, våra tankar, känslor, rädslor och önskningar och begär. Och detta utan att döma oss själva eller undvikande av vårt inre.

Så negativa tankar och känslor önskar vi att vi slapp uppleva, och de representerar också negativ energi. MEN för att försvaga dem behöver vi först SE dem, acceptera dem precis så som de är. Vare sig det är tankar och känslor av ledsenhet, ilska, hat, hämnd, avundsjuka, svartsjuka, skam osv.

Observera dina tankar och känslor, uppmärksamma dem utan att döma dig själv, det är så viktigt för din personliga utvecklings skull. Där startar läkningen.

Och transformationen av den negativa energin kan ske. Detta både på det individuella planet likväl som på det universella planet. Att arbeta med sig själv, sin personliga utveckling ger dig så mycket, och även de människor som finns i din närhet, men det är likaväl av värde för hela tillvaron, hela universum. Läka oss själva läker också hela mänskligheten och hela universum. Varje människa behövs för helheten!