Skip to content

Veckans existentiella fråga – 25 augusti

Vad kom först – hönan eller ägget?

Fransisko svarar:

Hej och tack för din fråga Viktor!  Din frågeställning är ett klassiskt naturvetenskapligt och filosofiskt dilemma.

Problemet är att hönan eller ägget rent logiskt inte kan ha uppstått utan den andra. Den allmänna naturvetenskapliga teorin är att det först bestäms vad som definierar en höna, eftersom det definierar ägget. Är det bestämt att ägget är värpt av en höna, då kom hönan före ägget. Om i stället hönsägget är ett ägg som en höna kommer att kläckas ur, kom ägget först. Kriterierna vilar på Darwins evolutionsteori.

Frågeställningen kan dock bli en argumentation som fastnar i ett cirkelresonemang. Cirkelresonemang kan leda till argumentationsfel, även kallat ”fallasi” och bedrägliga argument. Argumentationsfel leder ofta till felaktiga slutsatser. Eftersom din frågeställning är insänd som en existentiell fråga, kan frågeställningen övergå från ett naturvetenskapligt perspektiv, som svarar på frågor om hur, vad och på vilket sätt, till filosofiska och religiösa synvinklar på frågeställningen, som ofta har fokus på att besvara ”varför-frågor”.

Frågeställningen kan då lyda: Varför finns hönan och ägget? I frågeställningen finns ett inbyggt holistiskt perspektiv, medan frågan ”vad kom först – hönan eller ägget?” har, i sin frågeställning, ett uttryck av separation. Detta har att göra med att människan är ”fångad” i tidsrummets enkelriktning, från en begynnelse till ett slut.

Inget problem kan lösas från samma medvetandenivå som skapade det
– Albert Einstein

Kausalitet eller orsakssamband mellan empiriska fenomen, där forskarens erfarenheter utgör grund för forskningsresultatet baserat på undersökningar och experiment, är undersökningar av den mätbara verkligheten och inte på filosofiska resonemang eller religiösa upplevelser. Kausalitet mellan två fenomen, kallas orsak och verkan, där verkan inte kan föregå orsaken. Inom filosofi och religion studeras i stället frågor om bland annat livsvillkor, medvetande, existens, Gud och trosfrågor. Filosofi inkluderar sammanhängande tankesystem och filosofiska skolor. Filosofi skiljer sig från religion bland annat genom att sakna förkunnelse, trossatser, ritualer, gudstjänstlokaler och prästerskap.

Den som tar på sig rollen som vetande om sanning och kunskap
faller för gudarnas skratt

– Albert Einstein

Om hönan och ägget får representera livet, så kan det ur ett existentiellt filosofiskt och religiöst perspektiv frågas om det finns någon mening med livet. Varför finns livet? Till mina adepter och klienter brukar jag bryta ner frågan om livets mening till: vad är meningen med ditt liv? På det sättet blir livsperspektivet gripbart för den enskilde individen. För de som tror på själens existens kan frågan utvecklas till att fråga vad som kom först - själen eller människan? Jag svarar själen. Själen är evig och oändlig, perspektiv som är ogripbara för den rumstidliga människan, som lever en tid genom att födas, uppleva den unika människans liv, och sedan gå ur tiden, det vill säga dö.

Genom att meditera kan ogripbara frågor bli begripliga. Vad som exempelvis menas med ”människa, först, begynnelse, tid, Gud, existens, evighet och oändlighet” kan svar fås genom människans fantasi- och upplevelseförmåga. För egen del blir då frågeställningen om vad som kom först – hönan eller ägget av mindre betydelse, eftersom svaret finns att hämta i andra och fler dimensioner än den mänskliga rumstiden.

Det är ett mirakel att nyfikenhet överlever formell utbildning.
Det enda som hindrade mitt lärande var
min allmänna utbildning

– Albert Einstein

Människans hjärna är på många sätt ett mysterium. Den mänskliga hjärnan väger ungefär 1,5 kilo och har över 100 miljarder nervceller. Hjärnan är centralen för både inre och yttre verkligheter. Hjärnan är plastisk, det vill säga anpassningsbar och kan förändra sin anatomiska uppbyggnad genom att skapa nya förbindelser mellan nervcellerna. För den yttre verkligenheten finns våra fem sinnen.

Fantasi är viktigare än kunskap … Fantasins gåva betydde mer för mig än min talang och absorberingen av positiv kunskap
- Albert Einstein

För människans inre verklighet finns sinnen som tolkar drömmar, målar upp fantasier och konstruerar inre bilder och scenarier. Början till Leonardo da Vincis (1452–1519) ”Mona-Lisa” målades först upp i hans geniala och kreativa inre värld, som sedan tog en yttre gestaltning till att bli världens mest kända konstverk. Da Vincis vilja till en yttre målning kom inifrån.

Med det vill jag säga som mannen bakom tusen uppfinningar - Thomas Edison (1847–1931), som betecknade geni som ”1 procent inspiration och 99 procent transpiration” - fast tvärtom: ”genialitet är 99 procent meditation och 1 procent aktion”. Meditationen föregår handlingen, som blir ett resultat av ett högre medvetande, ett meditativt tillstånd.

Svaren på klassiska naturvetenskapliga och filosofiska problem kommer ofta genom aha-upplevelser, då vi till synes är i andra medvetandetillstånd än det vi kallar vakenhet. Medvetandet är ett mysterium för människan och för komplext för att reduceras till att likna en dator. I så fall skulle en dator kunna bli medveten. Datorn och även AI saknar (än så länge) en fri vilja, ett själv och en jagmedvetenhet. Nästa gång vi vill ha svar på till synes komplexa frågor, kan det vara bra att komma in i AMT, alternativa medvetandetillstånd. Meditation, bön, kontemplation, naturvandringar och avkoppling i stort kan leda in oss i AMT. Tipset för dagen är att meditera över frågeställningen ”Vad kom först – hönan eller ägget” likt ett mantra. Mantra som begrepp betyder ”befria sinnet” och tar dig härifrån till evigheten och tillbaka med svar och inblickar som, under årens lopp, har fått mig själv att häpna över livet i allmänhet och det mänskliga livet i synnerhet.

Förbättringen av förhållandena i världen beror inte i huvudsak på vetenskapens resultat, utan på uppfyllandet
av mänskliga traditioner och ideal
– Albert Einstein

Har du också en existentiell eller andlig fråga? Skicka gärna in den till info@visioncondro.se!