Skip to content

1) Min fråga är: Om man inte tror på Gud, är det en annan typ av makt som hjälper dig i livet, eller måste man tro på något för att få hjälp med makter i universum? Caesar

2) Hur påbörjar man sin andliga resa genom meditation och ”Law of Attraction”? Vill ofta börja, men det är ändå något som stoppar mig… ”Mackenzy”

Fransisko svarar:

Hej och tack för era frågor Caesar & Mackenzey!

När jag fick era frågor, såg jag att de är snarlika i sina frågeställningar, så jag ger mig själv friheten att integrera svaren på era frågor. Först en liten tillbakablick i nutidshistorien om det som ofta kallas "The Law of Success" eller ”The Law of Attraction”. 1800–2000-talets författare i genren hänvisar till olika självhjälpsstrategier som påstås kunna göra att önskningar uppfylls, drömmar förverkligas och att mål uppnås. Det handlar om olika former av ritualer, mantran, positivt tänkande, visualiseringar, mentala processer och manifestationstekniker, där människans längtan efter glädje, lycka och berömmelse ska bli en fysisk verklighet.

Ett ökat intresse för dessa självhjälpsmetoder lade grunden till en uppsjö av böcker i ämnet, bland annat tre av de mest sålda och kända böckerna under nittonhundratalet; Think and Grow Rich (1937) av Napoleon Hill, The Power of Positive Thinking (1952) av Norman Vincent Peale och You Can Heal Your Life (1984) av Louise Hay. År 2006 fick begreppet attraktionslagen en förnyelse genom filmen The Secret (2006), som sedan även blev en bok med samma titel. Mantrat för The Secret, och i förlängningen, lagen om attraktion, är följande: Visualiseringsövningar kommer att ha en direkt positiv inverkan på jaget och ditt liv.

Ännu en slagkraftig bok i ämnet dök upp år 2008 och hamnade på New York Times bestsellerlista. Esther & Jerry Hicks bok Money and the Law of Attraction: Learning to Atttract Health, Wealth & Happiness förklarade bland annat att det är två aspekter som mest påverkas av attraktionslagen, nämligen ekonomiskt och fysiskt välbefinnande.

Ännu en form av attraktionslag kom i början av 2020-talet och kallas The Lucky Girl Syndrome. Särskilt tonåringar och yngre personer drogs till denna metod, som innebär att genom mantran och sann tro kommer allt i ens väg att lösa sig. Denna manifestationsstrategi eller ”välståndsevangelium” är ett koncept som spridits som en löpeld via bland annat TikTok. Föräldrar till dessa tonåringar menade att detta har fått deras barn att känna självkontroll. Denna till synes olycksbådande term The Lucky Girl Syndrome innehåller affirmationsmetoder, kreativ visualisering och jag-stärkande ”mental träning” för att ersätta begränsande, negativa och självdestruktiva tankar och känslor.

Attraktionslagen har som manifestationsteknik funnits i alla tider och har sina rötter från en mängd olika filosofiska och religiösa traditioner. ”Mind over Matter” eller "sinnets makt över materien" kan sägas vara en slogan som sammanfattar kraften i dess natur;

  • Tro kan förflyta berg – Jesus
  • Lagen om attraktion fungerar oupphörligt i hela universum, och det enda stora och aldrig föränderliga faktum i samband med det är att lika attraherar lika - Ralph Waldo
  • Sinnets verkan planterar den kärna som, om den får växa ostört, så småningom kommer att dra till sig själv alla villkor som är nödvändiga för dess manifestation i yttre synlig form - Thomas Troward
  • Lika attraherar lika - William Walker Atkinson
  • Tro på föremålet för din önskan och fokusera på det kommer att leda till att det föremålet eller målet förverkligas på det materiella planet - Wallace D. Wattles
  • Lagen om attraktion kan jämföras med gravitation. Attraktionslagen representerar en form av karma - Annie Besant
  • Lagen om attraktion fungerar med hjälp av radiovågor som sänds ut av hjärnan. Vikten av att kunna kontrollera sina egna tankar är nyckeln till framgång - Napoleon Hill
  • Meditation främjar kreativ visualisering och emotionell medvetenhet för att ta emot önskningar från universum. Manifestera "Jag är" (”I Am”) för att få tillgång till det gudagivna undermedvetna - Neville Goddard
  • Framgång genom en positiv mental attityd - Clement Stone & Napoleon Hill
  • Principen om "icke-motstånd" - Richard Weiss
  • Allt som ni ber om i era böner skall ni få, om ni tror – Jesus

Dag för dag på alla vis mår jag bättre och bättre var en ”magisk” affirmation jag tidigt använde mig av under mina ungdomsår. Hur jag fann den kommer jag inte ihåg, men det var bland annat genom en tidig bok, från 1800-talet, som beskrev ”attraktionslagen”. Själv har jag alltid trott på Gud, men det spelar egentligen ingen roll, vilken tro en människa har. Även ateister tror – att det inte finns en Gud eller gudamakter. Det finns dock naturlagar, synliga som osynliga, som berör alla människor villkorslöst, för vi människor fungerar också enligt dessa lagar. När det gäller den personliga utvecklingens olika stadier har jag själv märkt att de kan de komma förr eller senare. Och det så kallade ”egots” mognad kan också komma tidigare eller senare i livet. För egen del tror jag att det är toppen att så tidigt som möjligt börja med olika former av mental träning som kan påverka oss till att må, fungera och leva bättre, där det som är bättre, självklart är personligt. En observation som jag anser viktig är att bli medveten om att så kallade framgångsfaktorer och vad som anses vara ett framgångsrikt liv också är strikt personligt.

Det verkar som att livet i sig vill människan väl. Att påbörja sin egen ”andliga resa” kan ta olika tid och kanske rentav olika livstider. För egen del har bön, meditationstekniker och den integrerade mentala träningen, IMT varit och är viktiga och kraftfulla metoder för att leva ett personligt framgångsrikt liv. Men jag skulle vilja säga att använd de metoder som fungerar och som du naturligt trivs med att praktisera. Genom ihärdighet, mental styrka och regelbunden andlig träning kommer vi alla framåt och mognar i vår personliga utveckling.

Vad är det som skulle kunna stoppa den människa som vill börja? Svaret är enkelt. Inget egentligen, utan det är bara att envetet fortsätta med sin mentala träning och olika manifestationstekniker! Att ge sig hän, att bli dedikerad, och att ha passion för sin egen personliga utveckling leder en människa framåt, bara hon inte fastnar för länge i olika stereotypa filosofier och dogmatiska religioner. En människas egen högre kraft, som är sin egen unika själ - den själ som är evig och oändlig - och genomsyrar den unika människa vi är, kommer att vägleda dig själv till dig själv och till att bli den är och vill vara.

Under den här rubriken kommer vi svara på existentiella och andliga frågor. Välkomna att skicka in frågor till oss via vår mailadress info@visioncondro.se! Varje vecka tar vi upp en fråga som Fransisko eller Emma kommer svara på.

Våra svar utgår från vår personliga samlade kunskap och visdom som bygger både på utbildning, studier, litteratur, kurser, personlig utveckling och livserfarenheter genom hela livet.

Först ur är Fransisko som svarar på en fråga från Evelina.

Veckans existentiella fråga från Evelina:

Tror du att människor som man träffar på i livet har en större mening eller är det bara slumpmässigt, som i sig sedan kan bidra till lärdomar eller ”blessings”? 

Fransisko svarar:

Tack för din fråga Evelina! Svaret på vad som är och blir en större mening, kommer ofta i efterhand. Vi ser det först i backspegeln. Särskilt när det gäller händelser, relationer och möten som uppfattas förödande, destruktivt, sorgligt och hjärtskärande. När vi drabbas av livets bedrövelser, orättvisor, lidande och emotionella smärta är det nästintill omöjligt att just i stunden betrakta det inträffade som något betydelsefullt och kanske till och med som något nödvändigt.

Naturvetenskapen tror på en blind slump. Slumpen är den okända faktor som finns med i problemet, för att kunna lösa ekvationen. Personligen tror jag inte på slumpmässiga faktorer vare sig inom naturvetenskapen eller i människans liv. Därav är människor vi möter under längre eller kortare tider, relationer som leder till ömsesidig personlig och själslig utveckling.

På ett högre plan (än människans tredimensionella verklighet) kan en livets väv beskådas, en väv vävda av orsaker och verkningar. Livets mening skapas där genom den röda tråden, som väver samman kosmos ofattbara storhet. I denna storhet finns vi små människor med enorma potentialer av globalt medvetande som vaknar till liv, dag för dag, inkarnation efter inkarnation.

När jag personligen fick mitt kall som själavårdare, blev jag medveten om att allt - alla händelser, alla möten och alla relationer i mitt liv - bidrog till mening och syftet till min livsuppgift. Allt som varit och hänt i mitt liv ledde mig på livets väg. På det sättet blir alla våra erfarenheter och upplevelser till ”blessings” eller välsignelser – om vi kan dra lärdomar och växa i vår personliga utveckling, även om förståelsen av våra mänskliga erfarenheter tidsenligt kommer senare. Att vakna till en ny dag gör vi efter att vi sovit igenom nattens mörker. När människan sover arbetar och processar den inkarnerade själen med vad som hänt i människans fysiska värld. På så sätt är allt i livet en enda stor gudomlig gåva, för både ljus och mörker kommer från livets källa, som är kärlek.