Skip to content

Vad är egentligen en Existensionom och vad arbetar den med?

Fransisko svarar:

Vad är en existensionom?

Hur formar du ditt sätt att se på dig själv och världen? Vad är det människan behöver förstå och veta för att leva sitt liv fullt ut? En Existensionom kan hjälpa dig hur du ser på världen, dig själv och existensen som sådan. Existensionomen har ett förhållningssätt till människans existentiella kriser, och är väl förankrad om vad som menas med existentiell hälsa.

Existensionomer arbetar med att förebygga existentiell ohälsa genom grundläggande omvärldsexistentiella frågor och den enskilda människans immanenta och transcendenta existens. En existensionom är den kunnige existentiella yrkespersonen, en motsvarighet till den sociala arbetaren, socionomen, med många användbara kunskaper inom en mängd olika arbetsfält.

I Vision Condró Utbildnings (VCU) helt nya yrkesutbildning till Existensionom ingår det att få ett grepp om existentiella frågor genom den mänskliga historien, alltifrån Sokrates till Shakespeare och vidare till den existentiella filosofin som förknippas med flera europeiska filosofer från 1800- och 1900-talet. Sådana frågeställningar och svar behandlar frågan om mänsklig existens.

Läs mer här!

Sandra frågar: När vi talar om Gud och andlighet finns så många olika tolkningar som både förenar och splittrar oss. Relationen till religion och begreppet andlighet utvecklas också över tiden och antar nya former i takt med att vi och vår omvärld förändras. Eftersom det andliga har en sådan djup betydelse för människan blir min fråga:

Varför har vi så olika tolkningar när vi försöker förstå vår djupaste essens?

Fransisko svarar:

Hej Sandra och hjärtligt tack för din fråga.

Eftersom varje människas innersta väsen och natur har ett unikt perspektiv till omvärlden blir också förklaringsmodellerna olika. Dessa olika modeller kan antingen splittra eller förena mänskligheten, beroende på om vi ser olikheterna som berikande eller hotande.

Människans liv på planeten är under en ständig evolution – förändring och utveckling. Både andligheten och religionen (även filosofin) följer i människans fotspår. Vilket perspektiv kan vi ha på frågan ”relationen till religion och begreppet andlighet”? Svaret på frågan blir unikt då du, jag och varje människa endast kan tala utifrån sig själv.

Läs hela svaret här:

Har du också en existentiell eller andlig fråga? Hör av dig till oss på info@visioncondro.se!

Varför dör människan?

Fransisko svarar:

Ett kort svar på frågan är att - allt som föds dör. Den kyrkligt kristna traditionen har ett allmänt synsätt att det är genom att dö, som människan uppstår till ett evigt liv. Detta får sin befrielseteologiska höjdpunkt i ”såsom i himlen, så ock på jorden”. Himlens Gud stiger ner till jorden och blir en gudamänniska, som tre dagar efter döden på korset uppstår till en ny form av liv. Händelsen är central i kristen tro, där Jesus övervann döden genom att uppstå till ett nytt liv, men i andra eller till och med olika skepnader.

Alla troende skall uppstå på samma sätt som Jesus förklarar Nya testamentet. För den enskilde kristna människan finns det alltså ett hopp om fortsatt liv efter döden. Detta synsätt är inte unikt för den kristna tron. Reinkarnation är central inom många kulturers religioner och filosofier, bland annat inom hinduism och buddhism. Reinkarnation eller själavandring är begrepp som beskriver att själen eller till och med jaget återföds i en ny kropp efter döden.

Läs hela texten här!

Vad händer efter livet? Corinne

Emma svarar:

Tack för din fråga Corinne! Det här är en fråga som följt mänskligheten och de flesta människor i alla tider. Ingen nu levande människa kan med säkerhet veta vad som händer, för vi är ju levande nu och har ännu inte haft erfarenheten av att dö. När vi dör så kommer vi att få svaret.

Det finns ändå sätt att närma sig svaret på frågan. Vad lär religionerna ut? Vad säger vetenskapen? Och vad har enskilda människor erfarit då de haft så kallade nära-döden-upplevelser (NDE)? Och vad har människor med ett högt och utvecklat medvetande förnummit?

Läs hela svaret här.

Har du också en existentiell eller andlig fråga? Skriv till oss på info@visioncondro.se.

Varför existerar just jag, just nu? Maja

Fransisko svarar:

Hej Maja! Denna din fråga visar mig att du redan kommit långt i din personliga utveckling. Ändå är du väldigt ung, ännu inte tjugo fyllda. Någonstans på livsvägen börjar människan att utforska sitt universum. Detta svar, läsningen i sig kan delvis te sig mörk, då den förutom en teoretisk beskrivning även innehåller den livsväg jag själv vandrat, den ena av de två ytterligheterna på vår tillkomst och uppväxt som individ och människa.

Läs hela svaret här: